Bedrijf: Marbles
Oprichter(s): Tom Herrijgers
Hoofdzetel: Antwerpen
Startdatum: 2001 onder de naam Webs - switch naar Marbles in 2014
Omzet: 1,2 miljoen euro
Team: 16 mensen

Ondernemer en coach Tom Herrijgers kennen de meesten als oprichter en CEO van Marbles, een digitaal 360° communicatiebureau uit Antwerpen met een zelfsturend team van 17 medewerkers. En dat ‘zelfsturend’ mag je redelijk letterlijk nemen. Want niet alleen kreeg het bedrijf de laatste jaren heel wat media-aandacht voor het invoeren van onbeperkt verlof voor werknemers, Marbles heeft nu ook een ‘no policy’ policy wat erop neerkomt dat werknemers zelf de beslissingen nemen. “Mijn grootste droom is dat we heel de wereld mogen inspireren met onze manier van werken.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Geld is voor verschillende zaken wel een belangrijk onderdeel, zonder geld kan je ook niet ondernemen. Ik ben steeds met verschillende opportuniteiten bezig en dan is geld natuurlijk gemakkelijk om bepaalde zaken in beweging te zetten.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“De voorbije 20 jaar heb ik wel wat geld geïnvesteerd in verschillende bedrijven en stap voor stap haal je daar ook rendement uit, dat wel ik steeds terug zal investeren. Ik heb veel goede investeringen gehad en ook wel wat slechte. De beste is voor mij nog steeds de dag dat ik zelfstandige ben geworden en gestart ben met ondernemen omdat dat voor mij echt investeren in mezelf was.

Spreek je over een belegging en rendement, dan is crypto toch een leuke. Al had ik 10 jaar geleden beter toch wat dieper naar de mogelijkheden gekeken. Maar achteraf is het altijd makkelijk praten.”

En je slechtste?

“Hier moet ik even over nadenken, want wat is slecht? We hebben ooit een project gehad waar veel geld en tijd in gekropen is. Puur vanuit financieel standpunt was dat echt een slechte investering, maar anderzijds heb ik daar zoveel uit geleerd dat het mij vandaag als ondernemer veel verder heeft gebracht.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

Er zijn er niet zoveel zaken waar ik echt spijt van heb. Uit elke professionele beslissing die ik nam, goed of fout, heb ik veel geleerd.”

Enkel de eerste 10 jaar van mijn carrière heb ik te weinig mijn buikgevoel gevolgd waarvan ik nu wel kan zeggen dat ik het anders had kunnen aanpakken. Maar ook dat was een leerschool.”

Ben je iemand die überhaupt vaak piekert? Wat houdt je ‘s nachts wakker?

“Tegenwoordig pieker ik niet meer zoveel en lig ik ‘s nachts ook niet wakker. Vandaag kan ik zeggen dat ik rust heb gevonden in het ondernemen, waardoor ik de zaken die minder goed gaan ook makkelijk kan loslaten. Het is allemaal toch niet zo groot dan dat we er soms van maken.”

“Want wat is het ergste dat kan gebeuren? Als morgen iets niet lukt, of in het slechtste geval gaan we failliet, dan is het pas erg dat we daar niets uit geleerd hebben. Zou ik het erg vinden? Ja, natuurlijk maar ook niet meer dan dat. Ik zou zeker niet wegkruipen in een hoekje en verdrietig zijn.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Vandaag is dat voor mij bezig zijn met wat ik graag doe en mijn talenten ook zo te kunnen inzetten. Mijn persoonlijke purpose is om vanuit een lokaal idee geluk wereldwijd te verspreiden door middel van creatieve oplossingen.”

Mijn grootste droom op vlak van ondernemen is dat we heel de wereld mogen inspireren met onze manier van werken

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“Mijn grootste droom op vlak van ondernemen is dat we heel de wereld mogen inspireren met onze manier van werken. Dat we straks in België niet meer de uitzondering zijn maar eerder de standaard.”

Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?

“Binnen een drietal jaar zie ik mezelf nog steeds zoals nu en dat is: bezig zijn met de zaken die ik leuk vind. Als ik daar vandaag dan 80% mee bezig ben, dan is mijn doel om daar binnen 3 jaar voor de volle 100% mee bezig te kunnen zijn.”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

“Opofferingen heeft een negatieve bijklank. Je moet geloven in wat je wil realiseren en bereid zijn om veel te willen bijleren.

“Ons team is volledig zelfsturend, dus draagt iedereen ook mee die verantwoordelijkheid. Dat zorgt ervoor dat het niet allemaal op mijn privéleven weegt.”

Heb je naast ondernemen nog andere grote passies/hobby’s? Trek je daar voldoende tijd voor uit?

Tennis. Vooral omdat ik dan mijn gedachten kan verzetten doordat ik helemaal in het spel zit, waardoor mijn hoofd de nodige rust krijgt. En ook al vind ik dat ik daar tegenwoordig voldoende tijd voor vrijmaak, zou ik wel elke avond op een tennisveld kunnen staan (lacht). En zoals de meesten kan ik ook wel genieten van een etentje met of bij vrienden.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

Je hoeft het allemaal niet alleen te doen: door je mensen bij zoveel mogelijk zaken te betrekken zorg je voor een goed evenwicht. Daarnaast is het belangrijk dat je durft fouten te maken, maar het allerbelangrijkste is dat je daar ook iets uit leert. En laat je goed omringen door mensen die je andere inzichten kunnen geven. Heb geen schrik om zaken te delen.”