Voormalig advocate Sofie Spriet maakte in 2013 de overstap van de advocatuur naar het bedrijfsleven als Head Legal Counsel bij Dewaele Vastgoedgroep waar ze sinds 1 september 2021 de rol van CEO opneemt. Spriet is ook founding partner van Togbat.legal, een strategisch innovatiebureau voor advocatenkantoren. “Als er één les is die ik geleerd heb als ondernemer: fouten durven toegeven en eruit leren.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Geld is een middel, maar geen doel op zich. Als ondernemer is het aanhouden van een gezonde cashflow belangrijk, maar op persoonlijk vlak ben ik daar niet zo mee bezig.”

Wat is tot dusver je beste investering?

“Onze beste privé-investering mag niet verbazen: onze gezinswoning. Tien jaar nadat we ons eerste huis gekocht hadden, hebben we het ingeruild voor een significant grotere woning dankzij de meerwaarde die we konden genereren en het hefboomeffect van ons hypothecair krediet.”

En je slechtste investering?

De ‘moederfiets’ van Gazelle die ik op mijn dertigste kocht. Het is zo’n fiets waarbij je zowel achter- als vooraan een kind kan vervoeren. Helaas heb ik die fiets veel te weinig gebruikt toen onze twee zonen nog klein waren. Nu ze inmiddels zelf fietsen, blijf ik achter met een heel zwaar exemplaar.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Voorlopig heb ik op professioneel vlak nergens spijt van! Uit elke nieuwe stap heb ik zaken geleerd en dat heeft me gebracht tot waar ik nu sta. Keuzes maken is nu eenmaal deel van het leven, en het leven is veel te kort om daar rouwig om te zijn.”

Ben je iemand die vaak piekert?

“Absoluut niet, noem mij maar onvervalste optimist. In quasi elke tegenslag zie ik opportuniteiten. Dat zorgt er ook voor dat ik zelden van iets wakker lig - of toch niet van professionele zaken.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

Persoonlijk krijg ik enorm veel energie van zaken in beweging zetten. Het is een fantastisch gevoel wanneer collega’s jouw visie en woorden omarmen en ze op hun eigen manier tot leven brengen. En nog fijner is het uiteraard wanneer je vaststelt dat de gekozen strategie effectief aanslaat op de markt! De komende jaren wil ik me vooral focussen op het groei- en transformatieverhaal dat we met Dewaele Vastgoedgroep aan het schrijven zijn.”

Het is een fantastisch gevoel wanneer collega’s jouw visie en woorden omarmen en ze op hun eigen manier tot leven brengen

“Wat ik ook ongelofelijk fijn vind om te doen, is sparren met andere ondernemers of hen begeleiden bij het waarmaken van hun dromen. Vanuit mijn eigen start-up Togbat.legal help ik zo al een aantal jaar advocatenkantoren met strategisch innoveren. Daarnaast zetel ik in een aantal adviesraden van andere ondernemingen.”


Heb je naast ondernemen nog andere passies of hobby’s?

“Het CEO-schap van een vastgoedgroep als Dewaele combineren met het runnen van een eigen start-up is best pittig en zorgt ervoor dat er weinig tijd is voor andere hobby’s. Mijn vrije tijd breng ik dan ook het liefst door met mijn man en onze twee jongens.

“Daarnaast probeer ik nog zoveel mogelijk tijd te maken om met vrienden een avondje te gaan stappen. Nu we verhuisd zijn en wat meer ruimte hebben, ben ik wel van plan om een piano aan te schaffen. Het is jarenlang geleden dat ik nog gespeeld heb en ik verlang ernaar om de draad terug op te pikken.”

Het CEO-schap van een vastgoedgroep als Dewaele combineren met het runnen van een eigen start-up is best pittig en zorgt ervoor dat er weinig tijd is voor andere hobby’s

Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

Fouten durven toegeven en eruit leren! Als ondernemer heb je de waarheid niet in pacht, maar is het belangrijk om voldoende feedback vanuit de organisatie én van je klanten te verzamelen om je diensten of producten nog beter te maken. Wie erin slaagt de juiste beslissingen op de juiste plaats te nemen en structureel overleg inplant, gaat veel sneller vooruit.”