Sven Potvin (40) is CEO van Antonissen Development Group, een Belgische projectontwikkelaar die de laatste jaren een sterke groei kende en intussen ook actief is op de Luxemburgse markt. “Eigenlijk mag ik mij gelukkig prijzen want tot dusver heb ik nog van niets spijt als ik terugkijk op mijn professionele carrière.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Geld is uiteraard belangrijk maar tot op zekere hoogte. In die zin dat je daarmee een comfortabel leven kan leiden en je ervoor kan zorgen dat je gezin alles heeft wat ze moeten hebben. Het is in mijn ogen jouw ideale beeld uit je kindertijd laten uitkomen. En daar moet je natuurlijk hard voor werken. Het is ook gewoon fijn om je kinderen dingen te kunnen bieden die ze graag hebben. Al is het maar een uitstap naar een pretpark. Van zo’n dingen word ik gelukkig.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“Als vastgoedman is dit waarschijnlijk een cliché-antwoord maar voor mij was dat de aankoop van onze gezinswoning. Ik zie die woning als een belegging. Nu betalen we elke maand af aan de bank, maar het is een spaarpot voor op termijn.”

En je slechtste investering?

“Op mijn dertigste kocht ik een motorfiets en dat was echt een fantastische machine. Maar op een bepaald moment verandert je gezinssituatie, krijg je kinderen en staat je motorfiets in de garage. Dat is zonde. Ik merkte ook al snel dat ik mijn kinderen miste als ik even een tocht ging doen op zondagochtend. En ook, je gaat toch niet zelf met de moto ergens naartoe rijden en je vrouw laten achter komen met de kids en de kinderwagen. Dus dat was achteraf bekeken dan toch niet de beste investering (lacht).”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

Eigenlijk mag ik mij gelukkig prijzen want tot dusver heb ik nog van niets spijt als ik terugkijk op mijn professionele carrière. Ik heb zowel met arbeiders als met bedienden gewerkt, in verschillende bedrijfsculturen gefunctioneerd, zoals een Amerikaans bedrijf waar KPI’s en targets enorm belangrijk waren. Elke stap die ik dus al gezet heb in mijn carrière, heeft me verschillende inzichten gegeven en die kan ik ook vandaag nog gebruiken in mijn huidige rol als CEO.”

Ben je iemand die überhaupt vaak piekert?

“Ja. Ik pieker vrij veel, vooral dan over businessgerelateerde zaken. In mijn job ben ik vaak op de baan. We zijn ook actief in Luxemburg en dan zitten daar soms lange ritten bij waarbij je tijd hebt om na te denken in de wagen.”

“Maar ik heb dat evenzeer wanneer ik ’s ochtends de hond uitlaat: dan ben ik bezig met de dagplanning, eventuele optimalisaties of bijsturing waar nodig,... Het is daarom dus niet altijd piekeren in de negatieve zin, het kan ook uitkomsten bieden, maar dat nadenken en bezig zijn met de job heb ik toch wel constant.”

Wat houdt je ‘s nachts wakker?

“Als ik ’s nachts wakker lig, dan is dat ook meer omwille van professionele redenen. Ik lig bijvoorbeeld vaak na te denken hoe we het vergunningenproces kunnen optimaliseren. Wij hebben soms heel goede ideeën maar je moet zowel steden, gemeenten als buurtbewoners overtuigen van je project. De vraag ‘hoe kan je ervoor zorgen dat zelfs één bezwaar vermeden wordt?’ komt vaak in mij op.”

“Maar evenzeer denk ik dikwijls na over het optimaliseren van de sfeer binnen het bedrijf, want dit laatste is voor mij ook zeer belangrijk. Daarom organiseren wij heel vaak een-op-een momenten en op vrijdagnamiddag drinken wij al eens iets met de collega’s om elkaar ook informeler te leren kennen. Er moet een goede balans zijn en ik hecht heel veel belang aan het welzijn van onze mensen.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

Een pril idee uitwerken, dat bespreken met collega’s en zo gaandeweg het grotere plaatje creëren om dan finaal een bevredigend resultaat uit te werken. Dat vind ik werkelijk zo fijn. En vooral ook: ‘out of the box’ kunnen en durven denken.”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“Ik heb reeds kunnen meewerken aan de groei van Antonissen Development Group maar wil het bedrijf heel graag ook verder mee uitbouwen tot een vaste waarde in de markt waarbij onze naam spontaan in de hoofden komt wanneer het over projectontwikkeling gaat. En dit in alle landen waar wij actief zijn. Nu is dat België en Luxemburg. Maar ons actieterrein kan zeker nog uitgebreid worden.”

Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?

“Ook cliché misschien: ik zie mezelf nog steeds als CEO van Antonissen Development Group maar dan hopelijk met een extra land erbij waar we ook actief zullen zijn.”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

“Je verliest sowieso quality time met je gezin die nooit meer terugkomt. Om het leven te leiden dat ik nu heb, moet je efficiënt omgaan met je tijd maar ook opofferingen doen. De druk ligt altijd hoog en dat kan soms als vermoeiend ervaren worden door je naasten.”

“Ik ben niet alleen actief als CEO binnen Antonissen Development Group maar ook als vrijwilliger in de Hockeyploeg ‘KHC Dragons’ die wij als bedrijf sponsoren.”

Heb je naast ondernemen nog andere grote passies of hobby’s?

“Absoluut! Mijn grootste passie is mijn gezin en ik sport ook veel: triathlon en hockey. Ik probeer twee per jaar deel te nemen aan een halve triathlon.”

Trek je daar voldoende tijd voor uit?

“Zeker, maar dat gaat dan vaak ten koste van mijn (nacht)rust. Omdat mijn gezin op de eerste plaats komt, wil ik ook niet al mijn vrije tijd in de sport steken. Dat betekent dat ik dan wat vroeger opsta om bijvoorbeeld te trainen terwijl de rest van het gezin nog slaapt. Zo kan ik in het weekend bij terugkomst van mijn training samen met mijn gezin aan de ontbijttafel zitten. Ik ben sowieso van nature een vroege vogel, dus dat helpt wel.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

Durf zeker je dromen na te jagen en beslissingen te nemen, maar steeds met het nodige respect voor de mensen.”