Wat ooit in haar keuken begon met het persen van gezonde sapjes voor vrienden en familie, groeide sinds de opstart in 2016 uit tot een succesvol bedrijf met een innovatieve aanpak. Onder de tagline ‘your healthy pleasure’ wil de West-Vlaamse onderneemster Valérie Lemahieu, in 2019 winnares van de WOMED Award voor ‘Belofte van het Jaar’, van het merk JusRé de referentie maken in koudgeperste sapjes: smaakbommetjes boordevol vitamines en zonder smaakversterkers of toegevoegde suikers.

Waar zou je willen wonen/werken/ondernemen?

Ik ben ontzettend gelukkig waar ik momenteel woon. We hebben twee jaar geleden een oud huis verbouwd. Er is nog heel wat werk te doen, maar ik leef er heel graag.”

Wat haat/frustreert je het meest als ondernemer?

De rompslomp die je altijd en overal indachtig moet zijn. Mensen zeggen al snel: ‘het hoort erbij’, maar daar ben ik het dus niet mee eens. Veel zaken kunnen eenvoudiger en worden nodeloos complex gemaakt.”


Welk aangeboren talent had je graag willen hebben?

Ik heb een slechte gezichtsherkenning. Op de koop toe ontmoet ik heel veel mensen, zowel professioneel als privé. Het is genant! Hoewel ik me erbij neer probeer te leggen, zorgt het soms voor heel vervelende situaties!”


Welke kleine, alledaagse gebeurtenis kan jou blij maken?

“Mijn jongste is vijf jaar en een echte knuffelaar. Hij kan me zo teder knuffelen dat mijn eerste gedachten naar zijn toekomstige partner gaan (lacht). Ongetwijfeld zal hij later een echte player worden, maar tot dan geniet ik van zijn verlangen naar tactiliteit!”


Voor welke fout heb je de meeste tolerantie?

Impulsiviteit. Ik heb er zelf heel veel last van. Hoewel ik het zeker niet wil goedpraten, ben ik er wel het meest tolerant voor (lacht).”


Wat is je favoriete motto?

It is what it is. En dan weer: vooruit met de geit.”


Wanneer heb je voor het laatst gehuild? Waarom?

“Onlangs nog. Toen mijn man onlangs 40 jaar werd, heb ik een paar woorden neergepend omdat ik een korte speech wilde geven en dat maakte mij emotioneel. Ik prijs me dolgelukkig met zo’n fantastische man aan mijn zijde.”


Wat beschouw je als jouw grootste prestatie tot dusver?

De combinatie van JusRé, mijn kinderen, en mijn sociaal en sportief leven. Ik tracht veel zaken te bereiken en toch ook te berusten in wat niet kan. Ik beschouw het als een geschenk van de leeftijd om die combinatie elke dag opnieuw in balans te krijgen. Er weegt veel op de schouders van mensen die vooruit willen in het leven. Denk dat velen die dit zullen lezen, het kunnen beamen. Better times ahead (lacht).


Is er iemand die je leven heeft bepaald? In welke zin?

Mijn mama, zij heeft van mij echt een doorzetter gemaakt. Wellicht zat het er al altijd in, maar zij heeft het - onbewust - toch fel gestimuleerd en doen ontluiken!”


Wie of wat bezorgt jou een onweerstaanbare glimlach?

Mijn kinderen wanneer ze weer iets vertellen dat ze zelf heel grappig vinden.”


Wat heb je geleerd uit je moeilijkste momenten?

Dat je altijd even mag treuren en best jezelf mag wentelen in zelfmedelijden. Maar daarna is het rug rechten en weer vooruit. Want de eerste houding langdurig aanhouden, is de start van een vicieuze cirkel.”


Wat zou een goede oude dag voor jou zijn?

Ik hoop dat ik oud mag worden met nog veel vrienden en vriendinnen rond mij. Het lijkt me vreselijk om eenzaam te worden. En graag niet té oud waardoor ik fysiek of geestelijk begin af te takelen.”

In een ideale wereld komen mijn kinderen graag over de vloer en lopen de (achter)kleinkinderen constant binnen en buiten. Wij wonen in een bos aan de velden. Ik hoop er dagelijks te kunnen rondsnuisteren in de tuin en te genieten van het uitzicht dat we hebben. Ons huis leent zich er perfect toe om later met vrienden in te trekken. Het summum zou zijn dat we hier met een paar oudjes wonen en zo onze oude dag gezellig samen slijten (lacht).”


Waarvoor mogen ze jou ’s nachts altijd wakker maken?

Ik ben een vreselijk slechte slaper. In principe word ik elke nacht wakker. Soms kort, maar meestal voor een paar uur. Je kan me ’s nachts aantreffen tijdens het strijken, aan mijn bureau… Maar soms wordt het nog gekker, zo heb ik ook recent ‘s nachts onze kelder op orde gezet. Ik vind de nacht best leuk, maar eigenlijk snak ik gewoon zoals iedereen naar een normaal slaappatroon.”