Al meer dan tien jaar combineert Veerle Dobbelaere haar succesvolle acteercarrière met die van professionele life & mental coach voor de bedrijfswereld. Vorig jaar richtte ze haar Ademruimte Academie op, waarmee ze zowel ondernemers en leidinggevenden als hun individuele teamleden handvaten aanreikt om hun mentaal, fysiek en emotioneel welzijn te verbeteren. “In mijn ondernemerschap kan ik al mijn passie kwijt: de mens, en hoe die in elkaar zit, mijn taalgevoeligheid, en mijn zin voor schoonheid.”

“Ik heb ‘niets’ met geld. Dat wil zeggen dat ik het zie als een middel, en geen doel op zich. Ik heb het geluk dat ik van jongs af aan heb gewerkt om mijn geld te verdienen en ik er dus van overtuigd ben dat ik er nooit een tekort aan zal hebben. Als ondernemer zie ik dat als een groot voordeel want ik ben helemaal niet risico-avers. Integendeel, ik hou ervan om te investeren.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“Mijn beste investering is vastgoed: ik hou ervan om iets te kopen wat anderen zien als een krot om daar dan mee aan de slag te gaan en er iets moois van te maken.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Eigenlijk ken ik het gevoel ergens spijt van te hebben niet. Natuurlijk heb ik dingen gedaan die achteraf gezien niet de juiste waren, alleen hebben ze me dan wel iets geleerd of ergens gebracht. Ik weet dat het cliché klinkt, maar in mijn wereld bestaat falen niet - enkel leren.”

Ik weet dat het cliché klinkt, maar in mijn wereld bestaat falen niet - enkel leren

Ben je iemand die vaak piekert?

Van nature heb ik een erg actief brein - zoals velen onder ons - waardoor ik lang en soms nog steeds last heb van nachtelijk gepieker. Het is dan letterlijk donker, wat maakt dat je sommige dingen niet in het juiste perspectief ziet. Gelukkig maak ik gebruik van de technieken die ik anderen aanleer om te ontspannen.”

Wat houdt je ‘s nachts wakker?

“Dat is heel divers: de wereld en hoe die eruitziet, maar dat kan evengoed over mijn kinderen gaan wanneer die ergens last van hebben.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

Het leukste aan ondernemen en tegelijk het spannende, is dat er zoveel mogelijkheden zijn. Het is telkens opnieuw zoeken waar jouw talenten en de behoeften van de markt elkaar ontmoeten. Je kan iets in je hoofd hebben en perfect weten hoe het er zou kunnen uitzien, maar de realiteit is vaak anders.”

“Momenteel ben ik heel erg aan het leren van te luisteren naar wat mensen aantrekt in wat ik hen te bieden heb om zo nog beter mijn passie te kunnen delen en mensen wat te verlichten. Dat maakt dat ik soms afscheid neem van een idee dat ik persoonlijk geweldig vind maar helaas door niemand anders ook zo gezien wordt (lacht).”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

“Ik heb het eigenlijk nog nooit zo ervaren dat ik iets hoef op te offeren, mede omdat mijn man ook een ondernemer is, net als veel mensen in mijn vriendenkring. We hebben dus allemaal een ongeregeld leven.”

In mijn ondernemerschap kan ik al mijn passie kwijt: de mens, en hoe die in elkaar zit, mijn taalgevoeligheid, en mijn zin voor schoonheid. Ik ben dus regelmatig helemaal voldaan - en moe, dat ook.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

“Wat ik eerder al zei: je kan de rivier niet duwen. Luister naar wat de behoeftes van de markt zijn en probeer jouw talenten daar zoveel mogelijk mee te matchen. Durf daarom ook los te laten wat jij al in je hoofd hebt.”