In Amsterdam is gisteren een wereldwijde primeur aangekondigd. Realtime vertrek- en aankomsttijden van het openbaar vervoer staan in de app Google Maps. Zo kunnen reizigers op eender welk moment van de dag, de actuele uren van het openbaar vervoer volgen.

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders gebruiken dagelijks het openbaar vervoer. frustratie alom dus wanneer een trein, tram of bus niet op tijd arriveert of zelfs afgelast is. Met de nieuwe dienst binnen Google Maps krijgen gebruikers zelfs een melding als één van die vervoersmiddelen is afgelast.

Google Maps heeft de interface voor deze specifieke dienst volledig aangepast. Je hoeft niet het volledige adres in te vullen, maar dat kan wel via bevoorbeeld spraakinvoer. Ook is de dienst beschikbaar voor zowel iOS en Android.

Uitbreiding naar het hele vervoersnetwerk

Pim Van der Feltz, directeur van Google Nederland beaamt dat het initiatief geheel uit Nederland komt. Zelf zegt hij dat er geen echt businessmodel werd uitgedacht, maar dat er gewoon een beslissing is gemaakt dat deze realtime tijden er moesten komen.

Er is ondertussen al een samenwerking met alle belangrijke vervoersmaatschappijen in Nederland. Het is een land waar openbaar vervoer erg belangrijk is. Heel wat mensen vertrouwen erop dat het openbaar vervoer ook elke keer paraat staat voor de mensen. Daarom vindt Alexandra van Huffelen, directeur van GVB, het ook belangrijk dat deze actuele reistijden niet alleen voor trein/tram/bus beschikbaar zijn, maar ook voor het hele taxinetwerk en de OV Fiets.

Google denkt dus echt mee op het niveau van de burger en weet precies waar de pijnpunten liggen.