Minister Schippers (VWS) kijkt naar mogelijkheden om startups in de zorgsector te kunnen ondersteunen. De zorgsector zal de komende jaren een hele verandering ondergaan en om kwaliteit te blijven leveren, wil Schippers een creatief netwerk dat de startups moet helpen. Het lijkt erop dat minister Schippers werk wil maken van een van de voorspellingen van Peter Diamandis

Van waar komt de inspiratie?

Minister Schippers heeft de afgelopen week doorgebracht in Chicago en Boston, waar hij een economische missie leidde voor de Nederlandse bedrijven. Bedrijven in sectoren als Life Sciences and Health en Landbouw en Voedingsindustrie werden door hem vertegenwoordigd.

Tijdens zijn reis raakte hij geïnspireeerd door Matter, een Amerikaans “platform” dat hulp biedt in sectoren zoals de zorg. Matter wordt gezien als een broedplaats voor zorginnovaties en iets soortgelijks wil Schippers dus ook in Nederland oprichten.

Waarom investeren in startups voor de zorgsector?

Net zoals Peter Diamandis beseft Schippers dat patiënten de komende jaren zich veel beter zullen informeren vooraleer ze naar de dokter gaan. Het is dus de bedoeling om de kennis van de patiënten en de expertise van dokters dichter bij elkaar te brengen en hen te betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe producten, systemen en diensten.

Digital Health Accelerator Program

Een eerste programma dat startups in de zorgsector hulp moet bieden is het Digital Health Accelerator Program in Nijmegen. Het programma biedt funding, mentorship, een investor netwerk, alsook een internationaal netwerk. Wie inschrijft op het programma krijgt ook meteen kantoorruimte, waar startups bij elkaar zitten en elkaar dus kunnen inspireren.

Zelfs de zorgsector gaat mee in de digitale stroom. Kan jij het je inbeelden dat je binnen enkele jaren zelfs niet meer naar de dokter hoeft te gaan om een complete diagnose te krijgen?