V.l.n.r.: Alexandre Kinapenne, Philippe Van Eerdenbrugghe en Thomas Lepelaars- © Studio Dann

Nodalview is de winnaar geworden van de Most Sustainable Growth Award van Deloitte: vier jaar op rij wist het technologiebedrijf, dat software bouwt voor vastgoedmakelaars, een plaats te bemachtigen in de Deloittes Technology Fast 50 - dit jaar overigens aan zijn tiende editie toe. Meer nog: van alle bedrijven die de voorbije vier jaar in de Fast 50 lijst terechtkwamen, liet Nodalview de hoogste gemiddelde groei over die vier jaar optekenen. Al helemaal niet evident in de vastgoedmarkt, die bekendstaat als vrij traditioneel en conservatief. “Het is belangrijk om te groeien, maar nog belangrijker om te blijven groeien.”

Nodalview bouwt een sales- en marketingplatform voor residentiële vastgoedmakelaars, waarop die onlineadvertenties van panden kunnen genereren en delen. Via de tool kunnen ze onder meer zelf hoge-kwaliteitsfoto’s, virtuele rondleidingen, plattegronden en video’s bouwen.

“Ten eerste kunnen ze in volle autonomie alle mogelijke marketingcontent ontwikkelen”, licht Thomas Lepelaars, co-founder en CEO, verder toe. “Vervolgens kunnen ze die via de geschikte sociale mediakanalen verspreiden. En als derde component is er een sales enablement solution, waarmee vastgoedkantoren interactief met klanten in een virtueel pand kunnen rondlopen. In een notendop willen wij vastgoedmakelaars helpen met een digitale en moderne aanpak in de traditionele vastgoedsectormarkt.”

Het feit dat we letterlijk in de zak zitten van meer dan 16.000 vastgoedmakelaars in Europa, is een heel grote troef.
V.l.n.r.: Alexandre Kinapenne (Manager of Customer Success Nodalview), Thomas Lepelaars (Co-Founder & CEO Nodalview) en Philippe Van Eerdenbrugghe (Head of Engineering Nodalview) - © Studio Dann

Duizenden vastgoedmakelaars overtuigen

Traditioneel: het hoge woord is gevallen. De vastgoedsector staat inderdaad niet meteen bekend als de meest vooruitstrevende, dus was het wellicht ook niet evident om met een innovatieve softwareoplossing ‘in te breken’. “We zijn vandaag actief in meer dan dertig landen, maar de ervaring van klanten is zowat overal dezelfde: de vastgoedervaring is not great. Dat betekent echt wel dat we een enorm marktpotentieel hebben. Maar gemakkelijk is het niet, omdat die markt heel gefragmenteerd is. Wij moeten niet een paar multinationals overtuigen, maar letterlijk duizenden vastgoedmakelaars. Vandaag gebruiken meer dan 15.000 vastgoedmakelaars onze oplossing, maar daarmee staan we nog maar aan het begin.”

Ondanks die traditionele markt slaagde Nodalview er wel in al vier jaar op rij significant te groeien. “Er is inderdaad een drempel om echt tech-savvy oplossingen te integreren”, geeft Thomas toe. “Maar toch boeken we succes, en dat komt volgens mij om twee redenen, nog los van de volle steun van onze investeerders, waardoor we meer mensen konden aannemen en harder konden groeien. Maar de eerste voorname reden is dus dat wij als een van de weinige aanbieders op de markt een all-in-one solution hebben. Niet alleen kan je Nodalview gebruiken voor kwalitatieve fotografie van je verhuurpanden, je kan ook super high-end 3D rondleidingen of 2D plattegronden opbouwen. Verder kan je er je hele digital strategy voor sociale media in maken en die hele immersive interactie met klanten nog verdiepen. Zo’n all-in-one softwarepakket is vandaag heel belangrijk omdat er een soort momentum in de markt is: het lijkt echt de juiste tijd voor de digitalisering van de vastgoedsector.”

Bij ons kan je op korte tijd hetzelfde leren als waar je in een traditioneel bedrijf meerdere jaren over zou doen.

Marketing superhero voor vastgoedmakelaars

“We zien ons in dat opzicht een beetje als de marketing superhero voor vastgoedmakelaars, die hen helpt om video’s te maken, met de juiste content aanwezig te zijn op TikTok, enzovoort. We willen hen doen begrijpen wat de impact van die nieuwe kanalen kan zijn op hun marketingstrategie en hoe ze die kunnen implementeren in hun kantoor. Meer dan ooit is het voor vastgoedmakelaars belangrijk om zichtbaar te zijn, over verschillende kanalen heen. De ‘te koop’-affiches op het raam van het kantoor volstaan al lang niet meer. En daar willen wij bij helpen.”

“De tweede reden is omdat ons product heel makkelijk te gebruiken is door de makelaar, met heel veel waarde voor het vastgoedkantoor zelf. We zijn Nodalview in 2016 beginnen bouwen in de veronderstelling dat iedereen op termijn een smartphone van hoge kwaliteit zou hebben – dus via een echte mobile first approach. Uiteraard is Nodalview intussen uitgegroeid tot een heel ecosysteem en een heel platform, maar het feit dat we letterlijk in de zak zitten van meer dan 16.000 vastgoedmakelaars in Europa, is een heel grote troef.”

Wat nu primeert, is dat we van duurzame groei naar rendabele groei evolueren. Dat is voor elke start-up dé uitdaging, en bij ons begint dat nu steeds meer te lukken.
V.l.n.r.: Philippe Van Eerdenbrugghe, Alexandre Kinapenne en Thomas Lepelaars - © Studio Dann

Gedijen in een start-up cultuur

Thomas is dan ook blij met de erkenning in de vorm van de Most Sustainable Growth Award. “Ik denk dat we de voorbije vier jaar ook in de Deloitte Fast 50 zaten”, vertelt hij. “Dus we zijn echt geen one-time-shots, maar duurzame groeiers. Om dat te behouden, moeten we meer dan ooit inzetten op teamopbouw, die een van de grootste uitdagingen is. At the end of the day zijn en blijven wij een softwarebedrijf, en ons product wordt nu eenmaal door een team gebouwd. Daarom willen we ook de juiste talenten aantrekken, die gedijen in de start-up cultuur die we hier willen onderhouden. Het idee van try fast, but fail faster: we willen heel snel dingen op de markt brengen, maar we willen ook heel snel begrijpen of het werkt of niet. Momenteel slagen we er op die manier in heel snel te groeien, dus dat betekent ook dat wij als Nodalview echte carrièreversnellers kunnen zijn: bij ons kan je op korte tijd hetzelfde leren als waar je in een traditioneel bedrijf meerdere jaren over zou doen.”

Van duurzame groei naar rendabele groei

De groei is echt wel spectaculair te noemen: van vijf mensen drie jaar geleden naar 75 vandaag. “De eerste drie jaar waren we self-built en bootstrapped, dus was er weinig ruimte voor groei. Maar wat er de laatste drie jaar dan gebeurd is, dat was echt fantastisch. We blijven ook ambitieus in onze groeiplannen, zeker omdat we nog heel veel groeipotentieel hebben – we hebben vandaag nog maar een heel klein marktaandeel en de mogelijkheden met AI zijn eindeloos – en omdat iedereen in Europa stilaan beseft dat er betere manieren moeten zijn om vastgoed te kopen of ontdekken. Voorwaarde is natuurlijk dat we ervoor zorgen dat ons product elk jaar beter wordt. Maar wat nu primeert, is dat we van duurzame groei naar rendabele groei evolueren. Dat is voor elke start-up dé uitdaging, en bij ons begint dat nu steeds meer te lukken.”

“Ik vind die Most Sustainable Growth Award nu net zo belangrijk omdat we ermee kunnen zeggen: het is belangrijk om te groeien, maar het is nog belangrijker om te blijven groeien. Zelfs in moeilijke tijden.”