Met een diploma burgerlijk ingenieur op zak, had Arnaud Deveugle, die in 2012 afstudeerde, de jobs voor het uitkiezen. Na een verkeerde carrièrestap kreeg hij op zijn 27ste een zware burn-out die meer dan een jaar herstel vroeg. Klaar om opnieuw de arbeidsmarkt op te gaan, kwam hij echter tot de vaststelling dat de zoektocht naar een geschikte job geen leuke ervaring is. Het idee achter karamel, een digitaal platform dat individuen bijstaat doorheen hun volledige carrière, was geboren.

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Goh, totaal niet belangrijk eigenlijk. Geld is een middel om een doel te bereiken. That's it. Hoe langer hoe meer vind ik dat geld moet rollen. Het idee dat je zoveel mogelijk geld opzij zet om dan te overlijden met een grote spaarpot waar je nooit bent aan geweest, vind ik eerlijk gezegd heel vreemd.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“Mijn beste investering, by far, is een goede coach/therapeut. Ik kan het iedereen aanraden om iemand te zoeken die je kan helpen met het blootleggen van jouw blinde vlekken. Dit is voor mij enorm verrijkend geweest.”

En je slechtste investering?

“Vandaag moet ik antwoorden: mijn crypto portfolio. Ik ben een grote believer maar ben helaas op het foute moment ingestapt. “Buy the dip” - and so I did - maar die dip bleef duren (lacht). Maar dat is ook maar een momentopname natuurlijk. I'm playing the long game - HODL!”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Ik denk dat ik oprecht kan zeggen dat ik nergens spijt van heb. Zijn er situaties geweest die ik anders had kunnen aanpakken? Tuurlijk - hindsight is 20/20. Maar spijt heb ik niet. Uit elk scenario probeer ik iets positief te halen en daar ook dankbaar voor te zijn. Ik geloof heel sterk dat ik alles in mijn eigen leven zelf creëer - de goede en de slechte dingen. Dus no regrets!”

Uit elk scenario probeer ik altijd iets positief te halen en daar ook dankbaar voor te zijn

Ben je iemand die vaak piekert?

“Het enige waar ik soms wel eens over pieker - en dan vooral ‘s nachts- is die constante race tegen de tijd. In een start-up zijn er altijd twintig dingen die zeer dringend je aandacht vragen - don't get me wrong, I love the chaos - maar is er zo weinig tijd. Dus moet je constant de keuze maken waaraan je je tijd spendeert - en dat kan me ‘s nachts wel eens bezig houden.”

In een start-up zijn er altijd twintig dingen die zeer dringend je aandacht vragen - don't get me wrong, I love the chaos -, maar is er zo weinig tijd

Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Het leukste is zonder enige twijfel het samenwerken aan één gemeenschappelijk doel met allemaal fantastische mensen die heel missiegedreven zijn. Ik ontmoet ongelofelijk boeiende mensen en heb het privilege om met echte toppers te mogen samenwerken. Ik amuseer me enorm op dit moment. I'm living the dream!”

Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?

“Binnen 2 a 3 jaar wil ik karamel absoluut tot iets veel groter hebben uitgebouwd, met een nog veel uitgebreider team van allemaal fantastische mensen. Ik geloof 100% dat we met karamel een groot verschil kunnen maken in de markt en ik wil dat dan ook op heel grote schaal doen. Te beginnen met Europa.”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

De enige opoffering waar ik eigenlijk aan kan denken, is gelinkt aan het financiële. Ik heb letterlijk alles in karamel gestoken waardoor ik nog amper 31 eurocent op mijn spaarrekening heb staan, no kidding. Maar dat voelde eigenlijk nooit als een opoffering. Zoals ik al eerder zei, is geld voor mij een middel om een bepaald doel te bereiken en in mijn geval was dat: karamel opstarten en uitbouwen.”

Heb je naast ondernemen nog andere grote passies? Trek je daar voldoende tijd voor uit?

“Op dit moment is karamel mijn passie - amai dat klinkt cheesy - maar het is wel echt zo. Verder ben ik in de winter ook skileraar, al is dat al veel minder een hobby geworden dan het ooit was - I'm looking at you covid. Het enige waar ik bewust tijd voor maak, is voor de mensen die dichtbij mij staan: mijn gezin, vrienden,... Dat is en blijft het allerbelangrijkste.


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

“Amai, dat zijn er zoveel! Als ik er dan eentje moet kiezen, dan is het deze: Nobody has got it figured out. Iedereen doet maar wat, zo goed en zo kwaad als het gaat... Op sociale media is het ook steeds een ‘goednieuwsshow’ en lees je enkel de succesverhalen, maar achter de schermen kent eigenlijk niemand alle antwoorden. We spiegelen ons zo gemakkelijk aan al die succesverhalen en dat kan je heel snel heel klein doen voelen.”

We spiegelen ons zo gemakkelijk aan al die succesverhalen en dat kan je heel snel heel klein doen voelen

“Maar wat we daarbij dikwijls vergeten, is dat we maar een fractie van het volledige plaatje te zien krijgen. Eigenlijk is niets wat we denken 100% waar. We kennen altijd maar een stukje van de puzzel. Dus stop met je zorgen te maken over wat anderen zouden kunnen denken. It really doesn't matter. Het enige wat telt, is of jij er gelukkig van wordt.”