Arnout Van de Meulebroucke richtte in 2018 zijn start-up Phished op, dat AI-gedreven trainingssoftware ontwikkelt waarmee realistische cyberaanvallen kunnen worden gesimuleerd om zo bedrijven en hun medewerkers te wijzen op de gevaren van phishing. “Fulltime voor Phished werken is tot nu toe de beste beslissing in mijn carrière geweest, maar ik vraag me soms af hoe mijn pad er zou uitzien als ik er vroeger aan was begonnen.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Even belangrijk als voor ieder ander persoon: het biedt je zekerheid op verschillende niveaus. Zowel privé als persoonlijk is het aangenaam om te weten dat je iets hebt om op terug te vallen, maar an sich is het voor mij geen doel.”

“Ik vind het belangrijker dat er middelen zijn om mijn ideeën te kunnen uitvoeren dan dat ik het wil zien aangroeien op een of andere spaarrekening. Die opvatting moedig ik ook aan bij mijn medewerkers: als ze een idee hebben waar ze in geloven, geef ik hen graag ruimte om het uit te proberen. Met een andere opvatting zou ik ’s ochtends niet uit mijn bed geraken.”

“Het is natuurlijk een beetje zoeken naar de balans tussen risico nemen en ervoor zorgen dat je financieel stabiel bent. We willen kunnen groeien zonder enorme groeipijnen te ondervinden.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“Mijn beste investering tot dusver was in Bitcoin. Toen ik met enkele vrienden mijn eigen spel ontwikkelde, Cookiesworld, accepteerden we betalingen deels in Bitcoin. Het resultaat daarvan is een onverwachte meevaller.”

En je slechtste ervaring?

“Mijn slechtste investering heeft eveneens te maken met cryptocurrency. Een tijdje geleden kocht ik Ripple aan, luttele dagen voor het zwaar crashte.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Af en toe denk ik eens: wat als ik sneller de sprong had gewaagd? Fulltime voor Phished werken is tot nu toe de beste beslissing in mijn carrière geweest, maar ik vraag me soms af hoe mijn pad er zou uitzien als ik er vroeger aan was begonnen – niet op een manier dat het dan beter zou zijn geweest, want je weet nooit welke stappen ik dan wel of niet had gezet.”

Fulltime voor Phished werken is tot nu toe de beste beslissing in mijn carrière geweest, maar ik vraag me soms af hoe mijn pad er zou uitzien als ik er vroeger aan was begonnen

Wat houdt je ‘s nachts wakker

Slaap is belangrijk voor mij, het helpt me om de juiste beslissingen te nemen. Ben ik te moe, dan maak ik verkeerde keuzes waar ik dan weer slecht van slaap en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Gelukkig kan ik bij het slapengaan de dingen voldoende loslaten.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Eén van de leukste dingen is natuurlijk de samenwerking met anderen. Samen werken aan een visie die je dan mondjesmaat realiteit ziet worden. Bovendien is elk ondernemerstraject anders en het doet me wel iets dat nog niemand mijn specifieke traject heeft bewandeld voor ik het deed.”

“Daarnaast krijg ik heel veel energie uit het oplossen van problemen en het omgaan met onverwachte situaties. Je bent dan op jezelf aangewezen om een beetje improviserend je weg zoeken: dat is zo ontzettend leuk om te doen!”

Elk ondernemerstraject is anders en het doet me wel iets dat nog niemand mijn specifieke traject heeft bewandeld voor ik het deed

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“Mijn grote droom is natuurlijk om een wereldleider te worden in cybersecurity. Het is misschien onBelgisch ambitieus maar als je er niet op richt, zal je het zeker niet halen. Het potentieel is er volgens mij alleszins wel.”

Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?

“Nog altijd bij Phished natuurlijk: we hebben al een vrij matuur product, maar er is nog zoveel marge voor verbetering: verder uitbouwen, meer personalisering aanbieden aan klanten – eventueel in een systeem waarbij zij hun eigen pakket volledig op maat kunnen samenstellen,… Het is mijn doel zoveel mogelijk te automatiseren zonder de menselijke factor uit het oog te verliezen.”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

“Als je zoveel tijd in iets steekt, moet je altijd opofferingen doen. Niet alleen ikzelf maak die opofferingen overigens; het vraagt ook veel van mijn omgeving. Gelukkig kan ik terugvallen op een partner waar ik veel steun aan heb. Zij komt eveneens uit een echte ondernemersfamilie, dus ze weet hoe het gaat. Ze stimuleert mij daar ook in, en ik doe hetzelfde voor haar: ze is zelf heel ambitieus en ik zal er alles aan doen om haar te helpen haar doelen te realiseren.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

“Mijn grootste les voelt nog steeds erg contra-intuïtief aan: soms moet je een beetje vertragen om daarna sneller vooruit te kunnen. Je mag je nooit blindstaren op waar je naartoe wilt, af en toe moet je ook reflecteren of je aanpak wel de juiste weg naar dat doel is.”

“Als iemand met veel ervaring je dan bepaalde tips geeft, kan je daar best naar luisteren -zelfs al doe je daar niets mee. Als je dan even je proces moet omgooien, kan dat frustrerend zijn en tijd vragen maar daarna is je basis wellicht sterker en stabieler waardoor je meer vooruitgang kan boeken.”