Guy Vandendungen is CEO en co-founder van Pulsar Power, een onafhankelijk ingenieurs-, inspectie- en adviesbureau met een focus op hernieuwbare energie en decarbonisatie. Hij richtte het bedrijf op om klanten te helpen de risico’s van investeringen in hernieuwbare energie te beperken. Daarvoor zet Pulsar Power onder andere artificiële intelligentie en machine learning in. “De energie en gedrevenheid die ik vroeger in sporten stak, gaan nu naar mijn carrière.

Wat waardeer je het meest aan je vrienden?

Ik waardeer vrienden die een onafhankelijke, niet bevooroordeelde mening geven. Dat zijn er niet zo veel. Daarnaast bespreek ik graag verschillende uiteenlopende onderwerpen met hen, ook al zijn we het niet altijd met elkaar eens. Mensen met een andere kijk op de maatschappij vind ik heel verrijkend.”

“Op het werk heb ik wel kameraden, waarvan ik sommigen al jarenlang ken. Het is dan ook belangrijk om goede professionele relaties te onderhouden, met respect en aandacht voor ieders eigenheid en diversiteit. Toch voelt dat anders dan mijn hechte vriendschappen. Onder vrienden kan ik echt mezelf zijn, zonder dat ik een of andere rol moet vervullen. Dat is als bedrijfsleider wel anders. Als CEO moet je nu eenmaal harde keuzes kunnen maken die een impact hebben op mensen. Dat maakt dat ik het belangrijk vind om mijn vriendenkring en professionele netwerk netjes gescheiden te houden.”


Wie zijn je helden in het dagelijkse leven?

Op zakelijk vlak blijf ik Steve Jobs een visionair vinden. Hij heeft de wereld veranderd en is toch altijd down to earth gebleven. Op maatschappelijk vlak haal ik veel inspiratie uit vrouwelijke leiders zoals Jacinda Ardern en Sanna Marin, de voormalige premiers van respectievelijk Nieuw-Zeeland en Finland. Zij hebben op hun eigen manier impact kunnen creëren, ondanks de moeilijkheden en vooroordelen waarmee ze doorheen hun carrière geconfronteerd werden.”


Wat beschouw je als jouw grootste prestatie tot dusver?

“Met Pulsar Power zijn we er als jong bedrijf in geslaagd nieuwe businessmodellen te introduceren en rendabel te maken, en dat op amper twee jaar tijd. Dat is niet evident.”

“Zelf ben ik opgevoed met het motto ‘never quit’. Sowieso sta ik erg positief in het leven. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik elke crisis zie als een opportuniteit om de zaken anders aan te pakken. Onder andere dankzij die levenshouding heb ik een zeer groot internationaal netwerk kunnen uitbouwen, waarbij ik ook al een blijvende impact wist te creëren bij verschillende mensen. Dat voelt voor mij soms aan als iets vanzelfsprekend, maar ik heb ondertussen geleerd dat een positieve impact hebben geen evidentie is. Die ingesteldheid straalt ook af op Pulsar Power.”


Wat heb je geleerd uit je moeilijkste momenten?

“Ik heb af te rekenen gehad met een ernstige, niet levensbedreigende gezondheidsproblematiek. Daardoor ben ik moeten stoppen met sporten, wat voor mij een echte passie was. De energie en gedrevenheid die ik vroeger in sporten stak, heb ik daarom verplaatst naar mijn carrière. Dat was de trigger om mijn eigen bedrijf, en daarna Pulsar Power op te starten, als een nieuwe persoonlijke en professionele uitdaging.”

Het is een cliché, maar ‘what doesn’t kill you makes you stronger’ is op mij wel degelijk van toepassing. Dat heb ik geleerd door het - letterlijk - aan den lijve te ondervinden.”


Wat zou een goede oude dag voor jou zijn?

“Ik hoop nog heel lang goed omringd te zijn met vrienden en familie. In een latere levensfase wil ik écht vrij zijn en de wereld verkennen. Idealiter zou ik de laatste tien jaar van mijn carrière halftijds in het buitenland willen werken, om andere culturen van dichtbij te ervaren. Gelukkig voel ik me overal snel thuis.”


In welke mate stemmen jouw persoonlijke waarden overeen met deze van het bedrijf?

Ik beschouw mezelf als een optimistische opportunist: ik probeer van elke crisis een opportuniteit te maken. Pulsar Power is dan ook mee gevormd door de corona- en energiecrisis. Ik geloof heel sterk in flexibel werken, en fysieke aanwezigheid is geen vereiste. Daardoor kan ik specialisten van over heel de wereld aannemen. Vertrouwen is daarbij natuurlijk heel belangrijk en iets waar ik zeer principieel in ben.”