Met het ondernemersbloed dat al generaties lang door haar aderen stroomt, een hoofd met onuitputtelijke bron van ideeën en een drive om ‘u’ tegen te zeggen, was het niet de vraag óf maar wel wanneer Ine Meeussen haar eigen bedrijf zou starten. En zo geschiedde, intussen meer dan 12 jaar geleden: ze zette haar schouders onder Ufinity, een HR-servicepartner voor financiële afdelingen, die intussen uitgroeide tot de Ufinity Group.

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Dat geld niet belangrijk is, vind ik het meest cliché antwoord. Geld is wel degelijk belangrijk, al is het maar als middel om te kunnen leven en van je vrijheid te genieten.”

“Is geld mijn drijfveer? Nee, dat nu ook weer niet. De goesting om iedere dag mijn job meer dan goed te doen, om the extra mile te gaan en ons team te inspireren en coachen om nog sterker te worden, dat zijn zaken die voor mij absoluut aan belang winnen.”

“Laat ons zeggen dat wat we doen authentiek is en steeds met passie gebeurt en dat daar iets tegenover staat. Mijns inziens gaan weinig anderen dat onlogisch vinden, zeker onze overheid niet (lacht).”

Wat was tot dusver je beste investering?

“Misschien ben ik te snel met dit vandaag uit te spreken, maar na het loskoppelen van de Cronos Groep zo’n anderhalf jaar geleden, waardoor ik voor de volle 100% aandeelhouder werd van mijn eigen onderneming, heb ik tot op vandaag enkel nog maar vooruitgang geboekt.”

“En het volgende antwoord had ik niet verwacht te zullen geven toen ik nog jong en onervaren was, maar toch ook mijn twee schatten van jongens. Dat zij geld kosten, is voor iedere ouder een open deur intrappen. Of het dan rationeel en vanuit financieel oogpunt een pure investering is, laat ik in het midden. Maar de return qua ervaring, relativeringsvermogen, inlevingsvermogen en de echte spiegel die die gasten jou elke dag voorhouden, is van onschatbare waarde.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Eigenlijk van niks. Spijt komt toch altijd te laat, dus waarom daar onnodige energie aan verspillen? Als ik vandaag achteruit kijk, dan zie ik een behoorlijk pittig maar vooral zeer leerrijk parcours. Met hobbels, horten en stoten, kasseien op de weg, maar toch ook af en toe een heel vlakke weg.”

Zou ik het zo opnieuw doen? Ja, absoluut. Maar misschien niet meer helemaal alleen. Tien jaar lang maakten we deel uit van de Cronos Groep, maar voor Ufinity was dat een stille vennoot pur sang. Dus ik denk toch dat ik het opnieuw zou doen met iemand die tegelijkertijd sterker is dan mezelf en ook heel complementair.”

Zijn er zaken waar je ‘s nachts van wakker ligt?

“Quasi nooit. Als je in mijn bed nog een heel verhaal wilt vertellen, verwittig me dan op voorhand of ik val meteen in slaap. (lacht)”

“Met één uitzondering: als iemand mij of mijn kinderen onrechtvaardig behandelt. Onrechtvaardigheid en onmacht zijn zaken die mij zo boos en tegelijk verdrietig kunnen maken. Door het ouder worden, is dat toch één van de redenen dat ik niet in de politiek ben gegaan, besef ik.”

Onrechtvaardigheid en onmacht zijn zaken die mij zo boos en tegelijk verdrietig kunnen maken

“Misschien is er nog één ding dat ervoor kan zorgen dat ik lig te woelen in mijn slaap. Namelijk als ik een fout heb gemaakt bij een dierbaar persoon binnen mijn omgeving die ik niet meteen kan rechtzetten omdat ik er niet meteen een pasklare oplossing voor heb waardoor ik het gewoon even moet ondergaan…”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

Het leukste aan ondernemen is de vrijheid, met volle goesting en overtuiging aan de slag gaan en je eigen ding doen. En tegelijkertijd ook niet, want je wilt samen met anderen bouwen, waar je dus ook rekening mee dient te houden.”

De leercurve, de beslissingen die je vlot kan nemen zonder eerst overal goedkeuringen te moeten krijgen en vooral het netwerk dat je opbouwt, springen er voor mij bovenuit.”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“Ik droom eigenlijk niet meer… Ik doe voornamelijk - misschien geen 100% maar toch 75 tot 80% - zaken die ik zelf gekozen heb en waar ik vroeger ook van droomde. Fantasie en creativiteit zijn er nog wel, maar de echte dromen zijn voor mij bijna allemaal realiteit geworden.”

Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?

“Een moeilijke vraag die mij al meermaals is gesteld. Naast gezond blijven wil ik terug wat meer tijd nemen om nieuwe dromen te creëren. Daarnaast is mijn voornaamste zorg dat mijn kinderen het goed stellen. Het spreekt voor zich dat ik er altijd voor hen wil zijn, ook wanneer het niet goed zou gaan.”


Welke opofferingen moet je privé doen om te kunnen ondernemen?

“Ik probeer mijn werk en mijn kinderen zo goed mogelijk te combineren. Dat maakt dat ik vaak ’s avonds heel laat werk, wanneer mijn kinderen in bed liggen, dat ik ’s morgens redelijk vroeg sport omdat ik dan tijd heb en als ik op stap ga - wat ik af en toe graag doe - ik meestal niet als eerste naar huis ga (lacht).”

Heb je naast ondernemen nog andere passies en trek je daar voldoende tijd voor uit?

“Ik ben een echte familiemens en maak graag tijd voor mijn ouders, mijn zussen en mijn dichtste vrienden. Door het drukke ondernemersbestaan in combinatie met het zorgen voor mijn kinderen heb ik op privévlak een minder groot sociaal netwerk. Af en toe mis ik dat wel. Maar tegelijkertijd kan ik me ook niet meer bezighouden met oppervlakkige contacten of mensen die het alleen maar over zichzelf hebben.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

Dat je gewoon altijd en overal jezelf moet blijven. Het helpt echt niet om je sterker en stoerder voor te doen dan je eigenlijk bent, want vroeg of laat vallen de maskers af. Ondernemen doe je in principe voor langere termijn: je bouwt relaties op en die zijn enkel duurzaam als je recht in je schoenen staat.”

Na meer dan twaalf jaar als ondernemer, en eigenlijk ook daarvoor ook al, kan ik iedereen nog steeds recht in de ogen kijken

“Blijkbaar word ik door anderen gezien als iemand die rechttoe rechtaan is, direct qua communicatie en zeer onafhankelijk. Blijkbaar schrikt dat veel mensen af. Eerlijkheid en vertrouwen zijn waarden die ik bijzonder hoog in het vaandel draag. Na meer dan twaalf jaar als ondernemer, en eigenlijk ook daarvoor ook al, kan ik iedereen nog steeds recht in de ogen kijken. Toegegeven, daar ben ik best fier op.”