Jeroen Coussement (34) is oprichter en CEO van Factry, een Gentse scale-up die klanten in de procesindustrie meer waarde helpt te halen uit productiedata. Haar IIoT-oplossingen helpen productieactiviteiten te digitaliseren en vergroten de effectiviteit. Factry groeide in enkele jaren tijd uit tot een onderneming met 14 medewerkers, is actief in 27 landen en zag haar omzet jaar-op-jaar quasi verdubbelen - en dat zonder extern kapitaal. “Die zelfredzaamheid is zowel een sterkte als een valstrik”, beseft Coussement.

Wat beschouw je als jouw grootste prestatie tot dusver?

“Het uitbouwen van ons bedrijf op zeven jaar tijd en het bereiken van wereldwijde impact. En dat allemaal vanuit het idee: er moeten toch betere technologieën zijn waarmee bedrijven hun productiedata kunnen inzetten. Het feit dat we zoiets hebben kunnen bereiken, eerst zelf en nadien met een super team: dat succes had ik me nooit kunnen voorstellen. Ik ben heel trots op wat mensen met onze software bereiken en de voldoening die ons dat geeft omdat we alles eigenhandig hebben verwezenlijkt. We hebben steeds de controle behouden.”


Wat is de grootste fout die je tot dusver beging?

“Ik vind het moeilijk om dingen los te laten. Vroeger deed ik alles liefst zelf, zowel als ondernemer als in mijn privé. Ik heb bijvoorbeeld heel lang het belang van ideeën en ervaringen uitwisselen onderschat, bij het opzetten van een onderneming. Dat hoeft geen klassiek netwerken te zijn, maar het gesprek aangaan met andere ondernemers is enorm waardevol. Nu besef ik dat je niet alles alleen kunt doen, en dat het hebben van een klankbord en ondersteunend netwerk zeer belangrijk is. Dat is ook iets dat ik andere ondernemers mee zou geven: het is jouw onderneming, maar je hoeft die niet in isolement te leiden.”


Voor welke fout heb je de meeste tolerantie?

“Ik heb veel begrip en tolerantie voor fouten die voortkomen uit eigen initiatief en actief meedenken. Fouten maken hoort er nu eenmaal bij en iedereen kan wel eens iets verkeerd doen. Want wie niets doet, kan ook niets verkeerd doen. Waar ik het veel moeilijker mee heb, is een gebrek aan inzet en initiatief.”


Wat is je favoriete motto?

“Dat heeft altijd te maken met complexiteit, en het vermijden daarvan. Dus ga ik voor "Simplicity is the ultimate sophistication." Ik ben iemand die direct is en to the point. In alles wat ik doe, zoek ik manieren om zo efficiënt mogelijk van A naar B te gaan. Daarom stel ik steeds de vraag of dingen niet eenvoudiger kunnen. Simpel wordt vaak verward met onvolledig, maar ik geloof net dat eenvoud zeer krachtig kan zijn.”


Wat is je favoriete bezigheid?

“Ik ben vooral graag bezig”, zegt Jeroen lachend. “Ik verveel me zelden. Mijn voornaamste bezigheid buiten het werk hangt dan af van hoe ik me op dat moment voel, en de levensfase waarin ik me bevind. Vroeger ging ik bijvoorbeeld graag heel lang alleen fietsen om mijn hoofd leeg te maken, maar nu ben ik al even bezig met het bouwen van mijn huis. Ik speel ook wel graag piano om tot rust te komen.”