Jochen Boeykens (38) richtte twee jaar geleden samen met dermatologe Annelies Avermaete de healthtech start-up Skindr op. Toen Boeykens last kreeg van acne werd ook hij geconfronteerd met de schijnbaar eindeloze wachttijden binnen de klassieke dermatologie. Vanuit die frustratie ontstond Skindr, een app waarmee patiënten op basis van foto’s binnen 48 uur advies van een Belgische dermatoloog krijgen. Ondertussen kon Skindr, met zijn team van 20 Belgische dermatologen, reeds meer dan 10.000 patiënten helpen en dat aantal groeit dagelijks.

Wat was voor jou een moment van opperste geluk?

“Eind 2022 sloten we onze 10.000ste consultatie af met Skindr. Als je start, stel je uiteraard doelen voor jezelf. Toch had ik toen niet durven denken dat we zoveel mensen zouden kunnen helpen op zo een korte tijd. Dat betekent ook dat we op die twee jaar al doende veel hebben geleerd. Op ieder moment denk je dat het eigenlijk te traag vooruit gaat maar als je uitzoomt, dan besef je hoe snel je eigenlijk gaat door kleine stappen te nemen, iedere week. Dat besef, dat is puur geluk!”

Waar zou je willen wonen/werken/ondernemen?

“Soms kijk ik met bewondering naar de vrijheid die de Amerikaanse markt biedt. De filosofie daar is: ‘wat niet expliciet verboden is, mag’. In Europa vragen we ons op voorhand af: ‘mag dat wel?’. Langs de andere kant zijn we in België enorm begaan met kwaliteit. Om die te bekomen, moeten er regels gemaakt worden die een minimum niveau garanderen en dat is de filosofie waar ik me uiteindelijk het beste bij voel.”

Wat haat/frustreert je het meest als ondernemer?

“Als je als ondernemer in de gezondheidssector innovatie wil brengen, dan is je eerste job het missionariswerk dat je moet doen bij de gevestigde waarden. Het zou leuk zijn mocht er in iedere sector ruimte zijn voor experiment. Niet alle experimenten zullen goed zijn, maar nu wordt innovatie in de kiem gesmoord door de hoge drempels die je onmiddellijk moet overwinnen, nog voor ze daadwerkelijk impact kan maken.”

Als je als ondernemer in de gezondheidssector innovatie wil brengen, dan is je eerste job het missionariswerk dat je moet doen bij de gevestigde waarden

Welke kleine, alledaagse gebeurtenis kan jou blij maken?

“Bij Skindr weten ze dat mijn guilty pleasure een reep chocolade met nootjes is. Soms vind ik zo een reep op mijn bureau wanneer ik uit een meeting kom. Dan ben ik onmiddellijk in opperbeste stemming en verlaag ik prompt de targets voor het eerstvolgend kwartaal (lacht).”

Is er iemand die je leven heeft bepaald? In welke zin?

“Doorheen mijn leven heb ik enorm veel dermatologen gezien en heb ik me mateloos geërgerd aan mijn ervaring als patiënt. Toen ik mijn medeoprichter - dr. Annelies Avermaete - leerde kennen, was ik aanvankelijk dan ook zeer sceptisch. Ik was hoogstwaarschijnlijk haar moeilijkste patiënt, maar dankzij haar kon ik eindelijk zien hoe het langs de kant van de dokters gaat en zag ik dat zij in een bijna onmogelijke situatie zitten door het grote gebrek aan dermatologen en het enorme aantal patiënten.”

Ik ben blij dat ik kan werken aan een probleem dat ik zelf heb meegemaakt samen met dermatologen die overtuigd zijn van dezelfde missie

“We hebben veel gediscussieerd over hoe de ervaring van de patiënt er volgens ons dan zou moeten zijn. Vanuit die optiek zijn we samen beginnen werken aan een oplossing. Ik ben blij dat ik kan werken aan een probleem dat ik zelf heb meegemaakt samen met dermatologen die overtuigd zijn van dezelfde missie.”

Voor welke fout heb je de meeste tolerantie?

“Iets proberen en falen. Ik vervloek mezelf soms dat ik te veel nadenk in plaats van meteen actie te ondernemen. Het is altijd beter om iets te doen, te leren en te itereren. Achteraf zeg je: had ik toen geweten dat... Dit zijn belangrijke lessen die je nooit zelf kan bedenken.”