Ex-sportjournalist Maarten Michielssens is CEO van EnergyVision, het Gentse energietechnologiebedrijf dat hij in de herfst van 2014 samen met twee anderen en een bescheiden startkapitaal oprichtte, intussen ook in Marokko en China actief is en onlangs nog het in het nieuws kwam omdat het Marc Coucke en zijn investeringsfonds Alychlo als nieuwe aandeelhouder aan boord hees.

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Voor een bedrijf is dat essentieel. Ik ga nooit vergeten hoeveel schrik ik had toen we onze eerste medewerkers aanwierven en ik ’s nachts niet kon slapen uit angst hun loon niet tijdig te kunnen betalen. Maar ook gewoon essentieel om te groeien, punt.”

“Als persoon is geld fijn om leuke dingen te doen, maar ik heb geen extravagante hobby’s of dure gewoontes. Uiteraard is het comfortabel als je op reis kunt naar waar je wil of op restaurant een goeie fles kunt betalen. Maar ik ben behoorlijk onthecht.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“EnergyVision zijn we destijds gestart met een bescheiden bedrag van 6.200 euro. Qua return on investment ga ik nooit meer beter doen, dat staat nu wel vast (lacht).”

En je slechtste investering?

“Dat moet een of ander biotech aandeel zijn dat een snoodaard op het werk me aanraadde en dat de boot inging. Maar het ging om een zeer beperkt bedrag en ik kan het nog jaren doorsteken: finaal is dat ook weer niet zo slecht (lacht).”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Ik heb over weinig tot niks spijt - daar koop je tenslotte ook niets mee. Verschillende dingen zou ik wellicht anders gedaan hebben, maar het is natuurlijk makkelijk als je achteraf alles van tevoren weet.

“Het belangrijkste is dat elke beslissing weloverwogen was, altijd met de beste bedoelingen gebeurde en als iets anders uitdraaide, dat ik er uit leerde en voor mezelf weet dat er niks kwaads achter zat.”

Andere zaken die je ‘s nachts wakker houden?

Ik slaap bijzonder goed, niet in het minst omdat ik elke dag goed moe thuiskom en graag slaap, meestal is dat tussen 1 uur ‘s nachts en 7 uur ‘s ochtends.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Alles gewoon. Elke dag met fantastische mensen fantastische dingen doen voor fantastische klanten. Elke dag werken aan je droom en aan die van je teams. Dat ga ik binnen twee jaar nog altijd doen, binnen tien jaar ook en binnen twintig jaar ook. Ik zou niet anders willen.”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

“De voorbije jaren heb ik bijzonder veel en hard gewerkt, ook op momenten dat ik met vrienden leukere dingen had kunnen doen, misschien. Maar dat zie ik niet echt als een opoffering. Er is geen andere weg dan hard werken. Daarna nog zijn er nog altijd genoeg uren in een week, een maand, een jaar om zorgeloos leuke dingen te doen. Mijn vriendin begrijpt dat heel goed. Meer nog, ze is recent zelf een start-up begonnen rond lekkere en gezonde snoepjes met Nutriscore A.”

Heb je naast ondernemen nog andere passies?

Lopen, op restaurant gaan, reizen, en sowieso elk U2-concert in België of buurlanden live gaan zien: er is nog een leven naast het harde werk. En dit jaar trouwen we: daar kijk ik bijzonder naar uit.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

Te veel om in enkele zinnen op te sommen. De belangrijkste ondernemerslessen heb ik enkele jaren terug mooi samengevat in een artikel voor het World Economic Forum.”