Zijn passie voor duurzaamheid en een betere wereld vertaalt zich in de missie van het Antwerpse technologiebedrijf dat vier jaar geleden met twee toenmalige collega’s van Hifluence uit de grond stampte. “We ontwikkelen software en IoT-oplossingen voor kmo’s en corporates binnen de duurzame sector”, verduidelijkt Michiel Steegmans (31), co-founder van Cubitec. Met technologie kunnen we een verschil maken, daar geloof ik heel hard in.”

Wat is je favoriete bezigheid?

“Het is misschien eigen aan ondernemers, maar ik ben het liefst van al bezig met mijn business: nadenken over waar we als organisatie naartoe willen gaan en hoe we daar kunnen raken.”

“Als ik in het weekend De Tijd lees met een goede kop specialty koffie erbij of wanneer ik ga wandelen in het groen, ontspringen er nieuwe ideeën en inzichten die ik dan enthousiast deel met mijn partner.”

“Daarnaast kan ik mij volledig smijten tijdens een goede skateboardsessie na het werk. Zo in de open lucht actief bezig zijn en zeer gefocust zijn op m’n board en bewegingen helpt echt om m’n hoofd leeg te maken.”


Wat is jouw idee van (werk)geluk?

Werken voor een grote multinational, is nooit iets voor mij geweest. Een plek waar je eerder volgt, zonder zelf iets in te brengen, daar pas ik liever voor. Ik wil kunnen bouwen aan de zaken die ik persoonlijk belangrijk vind.”

“Ondernemen geeft me ontzettend veel voldoening: gewoon al het feit dat je iets uitbouwt en door groei meer slagkracht creëert en daardoor weer extra impact kan maken. Door middel van technologie kunnen we een verschil maken, daar geloof ik heel hard in. We zouden ook soep kunnen uitdelen, maar onze specialiteit is technologie. Zo kunnen we de wereld helpen en onze talenten daarvoor inzetten.”

Ik zou geen solopreneur kunnen zijn, ik heb het nodig om samen met anderen dingen te realiseren

“Hier op kantoor vind ik het heel fijn om ‘s morgens iedereen op de verschillende verdiepingen te begroeten. Het is fantastisch om te zien hoe onze mensen kunnen groeien in hun job, en ik wil er ook écht zijn voor mijn mensen. Ik zou geen solopreneur kunnen zijn, ik heb het nodig om samen met anderen dingen te realiseren.”


Wat beschouw je als jouw grootste prestatie tot dusver?

“Als starter stuit je op veel onzekerheden en uitdagingen, daarom ben ik blij dat we er als bedrijf toch maar mooi in geslaagd zijn om er te staan waar we vandaag staan. Ik ben trots op onze organisatie waarmee we deze mooie groep mensen bij elkaar wisten brengen en straffe projecten mogen uitvoeren. We hebben mooie klanten, zijn winstgevend en slagen erin om dit in stand te houden.”

Als starter stuit je op veel onzekerheden en uitdagingen, daarom ben ik blij dat we er als bedrijf toch maar mooi in geslaagd zijn om er te staan waar we vandaag staan

“Maar eigenlijk heb ik vooral het gevoel dat ik er nog lang niet ben. Ik wil namelijk veel realiseren: nieuwe digitale producten lanceren en grotere markten aanboren. Mijn ambities liggen extreem hoog: ik wil nog meer softwareoplossingen bouwen voor duurzame klanten en zo maximaal bijdragen aan een betere wereld.”


Wat heb je geleerd uit je moeilijkste momenten?

“Op het kantelmoment van start-up naar scale-up heb ik veel geleerd over hoe belangrijk het is om écht te luisteren naar mensen. Dat is één van mijn belangrijkste rollen nu: niet letterlijk luisteren naar de woorden die mensen uitspreken, maar vooral ook tussen de regels door lezen. Zo ontdek je wat iemand net bedoelt en waar die persoon nood aan heeft.”

Op het kantelmoment van start-up naar scale-up heb ik veel geleerd over hoe belangrijk het is om écht te luisteren naar mensen

“Een andere grote les is dat je enkel vooruit kan gaan als organisatie door iedereen mee te krijgen en verbindend te werken. Dat betekent: voldoende tijd nemen om elke persoon achter één visie te scharen en de mensen te enthousiasmeren.”


Wat zou een goede oude dag voor jou zijn?

“Een beeld dat spontaan in mij opkomt, is dat van een wilgenboom aan een vijver. De vijver, omdat ik op een gegeven moment wel streef naar kalmte en tevredenheid. Dat ik gelukkig kan terugkijken naar de bedrijven die ik heb uitgebouwd, maar er niet meer elke dag hoef te zijn. Nu is er een vuur dat me vooruit stuwt, maar ik denk dat dat uiteindelijk zal afnemen en zich zal omzetten in berusting.”

Alleen door lean te zijn en flexibel mee te bewegen, blijf je doorheen de jaren overeind als bedrijf

“De wilgenboom, die ik ook in mijn tuin heb geplant, staat dan weer voor flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Twee zaken die je als ondernemer absoluut nodig hebt. Het feit dat de wilg in verschillende richtingen kan buigen zonder te breken, maakt het tot een uitstekend voorbeeld van aanpassingsvermogen. Alleen door voldoende lean te zijn en flexibel mee te bewegen met nieuwe ontwikkelingen of situaties, kan je doorheen de jaren overeind blijven als bedrijf.”