Bedrijf: Conversation Starter
Oprichter(s): Rutger Bevers & Dries Hendrickx
Hoofdkantoor: Antwerpen
Startdatum: 2015
Omzet: niet bekend
Team: 5 FTE’s

Rutger Bevers is co-founder & CEO van Conversation Starter, de snelgroeiende Antwerpse start-up die een platform aanbiedt voor het organiseren van online netwerking events. Grote namen als Google, ING, EY, Deloitte en de Universiteit Hasselt zijn trouwe gebruikers. “We hebben al meer dan 100.000 meetings gefaciliteerd maar ik kijk er naar uit om de komende jaren te groeien naar miljoenen meetings. Dan hebben we echt een grote positieve impact op de wereld gemaakt.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

Geld is voor mij een middel om doelen te bereiken: constant bijleren, plezier maken met leuke mensen en een positieve impact hebben op de maatschappij. Een bovengemiddeld loon volstaat daarvoor. Maar meer geld is interessant om het bijleren en impact maken continu naar een hoger niveau te tillen. In functie daarvan streef ik financiële groei na.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“Als informaticus kan ik tijd investeren in de technische ontwikkeling van nieuwe projecten. Zo heb ik bijvoorbeeld de eerste versie van Conversation Start, het platform voor online netwerking events, gratis ontwikkeld in ruil voor een mooie vergoeding wanneer het zou aanslaan. En dat is ook gebeurd: Conversation Starter is nu marktleider in België en druk bezig om de rest van de wereld te veroveren! We hebben dan ook heel wat vacatures open staan.”

En je slechtste investering?

Bitcoin verkopen vlak voor Elon Musk anderhalf miljard aan Bitcoin kocht en de prijs opnieuw helemaal door het dak ging. Gelukkig heb ik er wel een stukje van een mooi appartement mee kunnen financieren. Ik heb bewust geïnvesteerd in een uniek pand in een opkomende Antwerpse buurt.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Toen ik afstudeerde en naar een job zocht, kon geen enkel bedrijf mij overtuigen dat ik bij hen een sleutelrol zou krijgen in het bedenken van wereldverbeterende technologie. Dat was het enige dat ik op dat moment wou. Ik viel nog liever dood dan bij hen te gaan werken en belandde in een depressie. Achteraf bekeken had ik beter toch ergens gaan werken om vaardigheden en netwerk op te bouwen in plaats van maanden koppig thuis zitten.”

Ben je iemand die überhaupt vaak piekert?

Dag en nacht denk ik na over Conversation Starter, maar dat voelt voor mij niet aan als piekeren in de negatieve zin. Integendeel, als CEO van een missiegedreven start-up heb ik elk moment van de dag iets zinvol en uitdagend om over na te denken en hoef ik niet te veel te piekeren over minder leuke dingen.”

Als CEO van een missiegedreven start-up heb ik elk moment van de dag iets zinvol en uitdagend om over na te denken en hoef ik niet te veel te piekeren over minder leuke dingen

Wat houdt je ‘s nachts wakker?

De ziekte van mijn moeder en de impact daarvan op mijn familie houden mij ‘s nachts wel eens wakker. Tip: als je ouder bent dan vijftig, kan je deelnemen aan het preventief darmkankeronderzoek en zo de ziekte vroegtijdig opsporen.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Je bent vaak lang bezig om samen met je team elke dag kleine verbeteringen te maken. Na een tijdje zie je alles mooi bij elkaar komen en komt het teamwerk tot leven. Dat is een geweldig gevoel! Ik voel mij ook echt gelukkig en trots als ik zie hoe mijn teamleden groeien en een goed leven opbouwen rond hun werk bij Conversation Starter.”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

Ik hoop nog vele jaren kunnen te blijven groeien met Conversation Starter. Onze missie is vooruitgang versnellen door mensen te verbinden met online netwerking events. We hebben al meer dan 100.000 meetings gefaciliteerd maar ik kijk er naar uit om de komende jaren te groeien naar miljoenen meetings. Dan hebben we echt een grote positieve impact op de wereld gemaakt.”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

Mijn privéleven gaat niet echt ten koste van ondernemen, het is eerder het gevolg ervan. Door te werken vanuit de Start it @KBC co-working space, talloze netwerking events bij te wonen en handelsmissies te vervoegen, leerde ik talloze superfijne mensen kennen.”

Heb je naast ondernemen nog andere grote passies of hobby’s?

Ik hou enorm van storytelling. Dat doe ik bijvoorbeeld door regelmatig gastcolleges te geven en te schrijven over de toekomst van technologie en maatschappij. En binnenkort hoop ik mijn oude hobby van TEDx conferenties organiseren te hervatten. Door de enorm snelle groei van Conversation Starter het laatste jaar heb ik momenteel wel iets te weinig tijd voor m’n hobby’s.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

“Ken je de uitspraak connecting the dots? Het is een metafoor voor het verbinden van uiteenlopende ervaringen uit je leven. In zijn beroemde speech zei Steve Jobs: “You can only connect the dots looking backwards”. Hij heeft gelijk, maar je kan wel strategisch dots verzamelen. Mijn devies luidt eerder: forget about connecting the dots, start collecting the dots!”

“Dat kan je doen door bijvoorbeeld regelmatig etentjes voor diverse interessante mensen te organiseren, door korte tijd mee te draaien in interessante bedrijven, door netwerkingevents bij te wonen en je onder mensen te begeven die zijn zoals jij wilt worden, door korte cursussen over diverse onderwerpen te volgen, door een conferentie te organiseren en toppers uit te nodigen om te komen spreken, door interessante mensen te contacteren om eens koffie mee te drinken, door veel te lezen en actief te zijn op Twitter.”