Raf De Clerck (21) richtte vier jaar geleden zijn eerste eenmanszaak op: Web X Antwerpen, een webdesign en online marketing agency. Het ondernemersvuur was meteen aangewakkerd want nadien zette hij ook zijn jonge schouders onder twee andere bedrijven: Qarb (revolutionaire maaltijdvervangers) en Undo Care (zeep in poedervorm). “Mijn belangrijkste ondernemerseigenschap? De just-do-it mentaliteit.”

Wat is je favoriete motto?

“De bekende uitspraak van Norman Vincent Peale - ‘Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars’ - past perfect bij mijn mindset en hoe ik in het leven sta. Ik ben iemand die liefst zo groot mogelijk droomt en de lat zo hoog mogelijk legt, soms op het onrealistische af. Het is iets waarmee ik al veel commentaar op gekregen heb - gij zijt goe zot zeker?! - maar het is echt iets waar ik in geloof. Als je je doelen hoger zet dan de standaard, is de kans veel groter dat je boven de standaard eindigt, al haal je het initiële doel misschien niet.”


Wat vind je zelf jouw belangrijkste ondernemerseigenschap?

De just-do-it mentaliteit. Ik ken veel mensen die claimen dat ze binnenkort heel succesvol gaan zijn maar als ik dan vraag hoe ze dit gaan realiseren, moeten ze het antwoord schuldig blijven. Zelf heb ik al verschillende plannen klaarliggen waar ik al jaren aan werk. In mijn ogen is dat dus mijn belangrijkste ondernemerseigenschap.”


Waar zou je willen wonen/werken/ondernemen?

Ik voelde me altijd al aangetrokken door Antwerpen, een bruisende stad die veel internationale klasse uitstraalt. Er is altijd iets te doen en naar mijn bescheiden mening zitten daar ook de beste bedrijven en talenten. Ik wou er dus altijd al wonen en werken, wat sinds kort dus realiteit is. Het is één van de dromen die ik al heb kunnen waarmaken. Living the dream (lacht).”


Wat zou een goede oude dag voor jou zijn?

Als liefhebber van Italië en wijn, zie ik er mij ooit een wijngaard opstarten of overnemen. De mix van de Italiaanse cultuur, elke dag bezig zijn met een fantastisch product, en ondernemen op een rustiger tempo is alleszins iets om naar uit te kijken.”

Als liefhebber van het land en wijn, zie ik mij ooit in Italië een wijngaard opstarten of overnemen

Wat was voor jou een moment van opperste geluk?

“Dat we onlangs na een zeer lang en aanslepend R&D-traject voor UNDŌ Care, één van mijn start-ups, eindelijk onze oplosbare zeepzakjes konden lanceren. Het is iets waar ikzelf en de rest van het team al heel lang naar uitkeken.”

“Het gebruiksgemak is er heel hard op vooruit gegaan, het is echt één van onze unique selling points. Je kan nu een papieren zakje met zeep in je dispenser gooien: het lost volledig op, dus geen afval meer. Daar mogen we best trots op zijn!”