Roel De Boeck (46) is oprichter van WiSE People, een HR-tech start-up uit Mechelen die als missie heeft om iedere sollicitant toegang te geven tot de meest transparante en betrouwbare sollicitatie-informatie. Als we in de toekomst met recruitment als discipline willen overleven, moeten we het anders aanpakken. Meer authenticiteit en transparantie brengen en de betrouwbaarheid in de relatie tussen talent en bedrijf vergroten.

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Geld op zich is niet zo heel belangrijk voor mij, maar je hebt het wel nodig om te kunnen realiseren wat je wil bereiken. Om de stappen te kunnen nemen in je professioneel en persoonlijk leven die je zou willen nemen. Het is met andere woorden de broodnodige grondstof om impact te kunnen maken en het positieve te realiseren waar je dagelijks keihard voor werkt.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“Ik heb tot dusver geen echte beleggingen gedaan. Het zijn vooral persoonlijke investeringen die mij gebracht hebben waar ik vandaag sta.”

En je slechtste investering?

De slechtste investering die ik gemaakt heb, gaat waarschijnlijk over ‘tijd’, daar waar ik vroeger altijd dacht dat ik uitsluitend via externe partners mijn doelen kon bereiken. Maar eigenlijk moet je vooral recht op je doel afgaan en daar je volle energie in kunnen steken. Nu begrijp ik hoe noodzakelijk de investering is om je eigen team uit te bouwen. Want daarmee ontwikkel je samen een organisatie, een cultuur en een missie en maak je veel grotere sprongen.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Professioneel gezien heb ik niet echt spijt van iets. Ik heb de kans gekregen en genomen om een sterke consultancy-organisatie naar the next level te brengen. Mocht ik de tijd kunnen terugdraaien, dan zou ik sommige dingen misschien wel anders aanpakken: vroeger en meer energie steken in het verhaal dat al lang in mij borrelde, daar sneller over beginnen spreken, een netwerk daarrond uitbouwen, mensen vinden waarmee we sneller zouden kunnen schakelen, meer temperament tonen om op de barricade te gaan staan,... Want als je super overtuigd bent over iets moet en mag je meer zelfvertrouwen hebben om daarmee naar buiten te komen.”

Ben je iemand die vaak piekert?

“Piekeren doe je over morgen: aan welke knoppen moet je allemaal draaien om een verandering in gang te kunnen zetten, daar denk je elke dag, elke minuut aan.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Er zijn een aantal dingen, zoals het supernieuwe en innovatieve terrein waarop we ons begeven: anders denken en doen.”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“Een divers team uitbouwen waarin iedereen zijn toegevoegde waarde heeft. Momenteel zijn we met 6. Het klinkt misschien cliché maar samen die eerste kleine successen verwezenlijken, wetende dat je een nieuwe markt aan het openen bent, voelt heel bijzonder aan. Ook het feit dat je vertrouwen krijgt van de markt omdat je een nieuwe mindset of invulling geeft aan hoe relaties zullen zijn tussen bedrijven en sollicitanten.”

“We willen als platform top of mind zijn bij vele duizenden sollicitanten. Ik zou het fantastisch vinden om met ons platform verder te kunnen groeien in België, uit te breiden naar Nederland, en op termijn ook internationaal door te breken.”

Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?

“We gaan er alles aan doen om binnen 2 à  3 jaar onszelf als organisatie meer ruimte te geven in alles wat we willen doen. Ik zie mezelf dan op een iets ‘rustigere’ plaats staan: de geboorte en eerste groeifase zijn achter de rug, we zijn dan vooral aan het werken aan verbetering en verfijning. Ik zie mezelf dan ook meer aanwezig zijn voor het team, dat tegen dan al sterk uitgebreid is.”


Welke opofferingen moet je privé doen om fulltime te kunnen ondernemen?

“Natuurlijk kan je gemakkelijk over opofferingen spreken, zoals vrije tijd, geld en rust, maar daarvoor hoef je zelfs niet te ondernemen, dat gevoel hebben veel werknemers ook. Met mijn vrouw als co-piloot en twee tieners in huis - die zelf vinden dat ze mij niet meer nodig hebben (lacht) - kan ik echt wel op veel steun en enthousiasme rekenen.”

“Ik sprak onlangs nog met de voetbaltrainer van mijn zoon die wekelijks uren van zijn vrije tijd investeert om een bende tieners te coachen, ook al moet hij de wedstrijd van zijn eigen zoon daardoor missen. Toch geeft het hem voldoening om met die jongens positief bezig te zijn en voelt dat voor hem niet aan als een opoffering.”

Ik mis af en toe wel iets omdat ik aan het ondernemen ben maar je werkt met passie naar een doel toe omdat er heel veel tegenover kan staan op persoonlijk én professioneel vlak qua voldoening. Je wilt niet weten hoe gelukkig we er van worden van elke dag meer en meer bezoekers te krijgen op ons platform die meewerken aan een nieuwe sollicitatiewereld.”


Heb je naast ondernemen nog andere passies?

“Ik haal er veel voldoening uit om in het weekend te gaan koersen of met vrienden een match van KV Mechelen live bij te wonen. Daar trek ik dus bewust tijd voor uit. Af en toe doe ik in het weekend of tijdens de vakantie met het gezin aan water- of wintersport. De zee en de bergen geven me tonnen energie.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

“Een klassieker: ‘time is money’. Achter het najagen van je ondernemersdroom schuilt een bikkelharde realiteit. Ik begrijp nu veel beter dat er vele ongelofelijke sterke ideeën of innovaties verloren gaan door het gegeven ‘tijd en geld’. Ik geloof er ook in dat je dat tikkeltje geluk moet hebben dat het verschil kan maken tussen succes of geen succes. Ondernemen is minder voorspelbaar dan ik had gedacht. Het businessplan moet onderdoen voor het geloof door de omgeving.”