V.l.n.r.: Mirela Nutu, Crina Camaras, Andra Mocean, Veerle Sentobin

Van vrachtwagenchauffeurs en machineoperatoren tot bouwvakkers, lassers, onderhoudstechnici en bedienden: dit soort profielen is zeer gegeerd op de huidige arbeidsmarkt. Tegenover de grote vraag staat een laag aantal kandidaten, en door die schaarste moeten bedrijven op zoek naar oplossingen. Steeds meer ondernemingen kijken naar buitenlandse kandidaten om hun vacatures in te vullen. Het interimbureau De Piloten vult sinds 2017 voor een stuk dat gat in de markt. “Er zijn nog uitzendkantoren die buitenlandse werkkrachten leveren, maar wij focussen op een niche: Roemeense medewerkers. Doordat we zelf Roemeens zijn, spreken we dezelfde taal en kunnen we ons goed inleven in de cultuur en leefwereld van onze kandidaten. Dat helpt om vertrouwen te winnen en hen zo aan de juiste job te helpen”, vertellen kantoorverantwoordelijke Andra Mocean en uitzendconsulente Crina Camaras.

De krapte op de arbeidsmarkt sleept al een tijd aan. Steeds vaker kijken bedrijven naar buitenlandse werkkrachten om hun vacatures in te vullen. Uit onderzoek van Acerta blijkt dat er nooit meer buitenlanders aan het werk waren in de Belgische bedrijven dan nu. Begin 2023 had 15,8% van alle werknemers een buitenlandse nationaliteit – een stijging van 6,5% ten opzichte van eind 2021. Na de Belgen blijven Marokkanen (9%) de best vertegenwoordigde nationaliteit op onze arbeidsmarkt. De top 5 wordt vervolledigd door Fransen (8,2%), Nederlanders (7,3%), Roemenen (7%) en Polen (5,6%).

Harde werkers

De piloten van het gelijknamige interimkantoor, dat sinds kort naast een kantoor in Izegem ook een vestiging in Roeselare, waar de Roemenen na de Belgen de grootste gemeenschap uitmaken, heeft geopend, dragen mee hun steentje bij aan dat grote aandeel Roemeense werkkrachten op de Belgische arbeidsmarkt. “Wij staan open voor kandidaten van alle nationaliteiten, maar onze core business zijn Roemeense medewerkers. Veel bedrijven in de regio West-Vlaanderen, waarop wij ons richten, zijn op zoek naar gemotiveerde medewerkers. De vraag is momenteel het grootst in logistiek en transport, de bouwsector en de industrie. Ook voor zwaar fysiek werk en buitenwerk geraken de vacatures maar moeilijk ingevuld. Roemenen staan erom bekend dat ze harde werkers zijn, en niet te veeleisend bovendien. De Belgische bedrijven zien deze mensen dus graag komen”, vertelt Andra, sinds tweeënhalf jaar kantoorverantwoordelijke bij De Piloten. “Mijn man kreeg in 2010 een jobaanbieding in België en we zijn halsoverkop vertrokken vanuit Roemenië, onder het motto: we gaan kijken wat de toekomst ons brengt. Intussen woon en werk ik hier meer dan dertien jaar heel graag en voel ik me hier thuis. Met mijn Roemeense achtergrond en mijn jarenlange ervaring in de uitzendsector – ik werkte eerst nog bij een ander kantoor – doe ik mijn uiterste best om Roemeense kandidaten aan een geschikte interim- of vaste job te helpen”, vertelt ze.

Competenties, attitude en persoonlijkheid zijn voor ons doorslaggevend en belangrijker dan een bepaald diploma.
Opening kantoor Roeselare

Hechte Roemeense community

Uitzendconsulente Crina heeft net als haar kantoorverantwoordelijke een Roemeense achtergrond. “Ik kwam in 2016 naar België samen met mijn ouders, ik was toen vijftien jaar oud. Na een jaar Onthaalklas voor Anderstalige Kinderen (OKAN) ging ik naar de Burgerschool in Roeselare, waar ik de richting Office Management & Communicatie koos. Als kind was het eigenlijk altijd mijn droom om stewardess te worden. Maar via de grote Roemeense gemeenschap in Roeselare kwam ik in contact met Andra, en zo ben ik in de uitzendsector beland. Ik werd dus geen stewardess, maar meteen piloot”, vertelt ze lachend.

Die Roemeense community waarover Crina het heeft, is zeer hecht en maakte de laatste tien jaar en forse groei door. “Roemenen zijn echte familiemensen die veel belang hechten een culturele waarden, tradities en feesten. We komen geregeld samen, bijvoorbeeld om bepaalde feestdagen te vieren. Wij, de piloten, staan in nauw contact met deze gemeenschap om onze bekendheid daar te vergroten. We hebben ook een Facebookpagina van De Piloten in het Roemeens waar we vacatures, sollicitatietips en andere nuttige info delen. Op die manier komen de Roemeense kandidaten vlot bij ons terecht. Bij velen gebeurt het ook via-via, nadat ze over ons gehoord hebben via een familielid, vriend of kennis die als uitzendkracht aan de slag is via ons.”

Met het nodige geduld, empathie en open communicatie geraak je echt heel ver.

Vooruit in het leven

Op de vraag wat Roemeense werkkrachten zo aantrekkelijk maakt voor Belgische werkgevers, moeten Andra en Crina niet lang nadenken. “Het zijn enorm harde werkers. Ze zijn zeer gemotiveerd: ze willen vooruit in het leven en een mooie toekomst bouwen voor zichzelf en hun gezin.”, vertellen ze. De Piloten helpen trouwens niet alleen mannelijke kandidaten aan een job. “Het clichébeeld van moeders die thuisblijven om voor de kinderen te zorgen, klopt zeker niet. Roemeense vrouwen willen graag onafhankelijk zijn en hun eigen centjes verdienen. Werken laat hen ook toe om even afstand te nemen van het huishouden en de kinderen, en om zo hun eigen leven uit te bouwen”, klinkt het.

In tegenstelling tot andere spelers in de uitzendsector doen De Piloten geen ‘koude prospectie’ bij bedrijven. Crina: “Wij vertrekken altijd van een specifieke kandidaat, die we dan gaan voorstellen aan bedrijven uit ons netwerk waar we een goede match mee zien. Competenties, attitude en persoonlijkheid zijn voor ons doorslaggevend en belangrijker dan een bepaald diploma. We merken hetzelfde bij de bedrijven waarmee we samenwerken: daar worden onze kandidaten geprezen om hun werkethiek en hun verantwoordelijkheidsgevoel. Buitenlandse medewerkers zorgen ook voor meer diversiteit in het bedrijf en dat dragen veel werkgevers vandaag de dag bijzonder hoog in het vaandel.”

Buitenlandse medewerkers zorgen voor meer diversiteit in het bedrijf en dat dragen veel werkgevers vandaag de dag bijzonder hoog in het vaandel.
Opening kantoor Roeselare

Wederzijds respect

“We doen meer dan enkel selectie en mensen plaatsen in een bedrijf”, gaat Andra verder. “We vinden het bijvoorbeeld heel belangrijk dat onze Roemeense werkkrachten zich goed voelen in hun job. Daarom volgen we hen na de indiensttreding nauw op. We hebben veel contact: tijdens de eerste werkdagen bellen we steevast een aantal keer om te horen hoe het gaat, zowel naar de werknemer als naar de werkgever zelf zodat we de beide kanten van het verhaal horen. Wanneer iemand vast in dienst gaat, leveren we een kleine attentie bij hem of haar thuis. En op 1 december, de Roemeense feestdag, rijden we zelfs rond om al onze uitzendkrachten persoonlijk een pakketje te gaan overhandigen op hun werkplek. Het zijn kleine details en extraatjes die hen gemotiveerd houden en die er ook voor zorgen dat zij ons aanraden aan andere werkzoekenden.”

In de meeste gevallen vinden de Roemeense kandidaten van De Piloten makkelijk hun plaats in de bedrijven. “Het wederzijds respect is doorgaans groot, al verloopt het soms wat moeilijker, bijvoorbeeld als een van onze werknemers terechtkomt in een team vol Nederlandstaligen en zelf de taal (nog) niet machtig is. Wij geven hen wel altijd de mogelijkheid om een cursus Nederlands te volgen en de meesten gaan hier enthousiast op in. Sommige bedrijven bieden dit ook zelf aan”, weet Crina. “Zodra de Belgische medewerkers door hebben dat hun Roemeense collega’s zeer gemotiveerd zijn en over heel wat skills beschikken, gaat het al een stuk vlotter. Met het nodige geduld, empathie en open communicatie geraak je echt heel ver”, vult Andra aan.

De blijdschap die we voelen als we een kandidaat aan de juiste job kunnen helpen, compenseert ruimschoots alle moeilijkere momenten.

Complimentenboekje

Waarom ze hun job zo graag doen, willen we graag nog weten van de twee piloten, die één en al enthousiasme en passie uitstralen. “We hebben een zeer klein maar goed team van vijf mensen en we helpen elkaar altijd in moeilijke momenten. Wat ik persoonlijk erg apprecieer, is het feit dat we alle kansen krijgen om bij te leren en te groeien in onze job. Zo kunnen we zelf Nederlands blijven leren om professioneel te communiceren met bedrijven. We volgen ook geregeld opleidingen inzake HR, soft skills…”, zegt Crina. Beide dames zijn het erover eens dat het geen eenvoudige job is. “De uitzendsector is een harde wereld met veel concurrentie, en het is niet fijn als we geen passende job vinden voor een zeer goede kandidaat waar we volledig achter staan. We zijn dan altijd eerlijk naar de kandidaat toe, wat uiteraard geen prettige gesprekken zijn. Maar we willen echt een goeie match tussen kandidaat en bedrijf, en stellen integriteit en authenticiteit op de eerste plaats. We gaan pas iemand plaatsen als we 100% overtuigd zijn. Dat maakt het uitdagend en tegelijk boeiend. En de blijdschap die we voelen als we een kandidaat aan de juiste job kunnen helpen, compenseert ruimschoots alle moeilijkere momenten”, zegt Andra.

“We hebben trouwens een klein boekje waarin alle kandidaten een soort ‘review’ kunnen schrijven over de samenwerking met De Piloten. Dat staat intussen vol mooie complimenten. Die helpen ons om verder te blijven doen zoals we bezig zijn en al onze kandidaten aan een goeie job te helpen”, besluiten ze.