In deze vijfde aflevering van de podcastreeks ‘The story of Antwerp innovators’ praat Pieter Baert met Marc Kegelaers, mede-oprichter van ADLC en Kristof Van Hoecke, digital technology & innovation manager bij SGS, over een prestigieus en innovatief pilootproject waarbij (petro)chemische analysestalen per drone worden getransporteerd naar het labo.


ADLC is een start-up uit The Beacon community die  industriële spoedleveringen aanbiedt door gebruik te maken van drones. Op die manier wil ADLC een veilige en duurzame dienstverlening garanderen en het transport via drones integreren in de bedrijfsactiviteit.


SGS is 's werelds grootste test-, inspectie- en certificeringsbedrijf en wordt erkend als de wereldwijde benchmark voor duurzaamheid, kwaliteit en integriteit.  97.000 medewerkers opereren in een netwerk van 2.650 kantoren en laboratoria en werken samen aan een betere, veiligere en meer verbonden wereld.


In samenwerking met chemiebedrijf BASF Antwerpen werd in maart 2023 het startschot gegeven voor een grootschalig ‘drone delivery project’ in de haven van Antwerpen - Samplifly gedoopt - dat als doel heeft (petro)chemische analysestalen van schepen per drone te transporteren naar het laboratorium, iets wat normaliter met bestelwagens gebeurt en vier keer meer tijd in beslag neemt.  Bovendien reduceert deze vorm van luchttransport de CO2-uitstoot met maar liefst 80%. De eerste testvluchten vonden reeds in maart 2023 plaats op de terreinen van BASF in de Antwerpse haven. Het proefproject zou tegen eind dit jaar afgerond moeten zijn.


Deze vorm van logistieke dronevluchten voor gevaarlijke producten in een industriële omgeving is een Europese primeur. Met dit prestigieus innovatieproject willen de drie strategische partners de havenactiviteiten dus efficiënter maken en de milieu-impact van transport van analysestalen reduceren. Een baanbrekend pilootproject dat bij een succesvolle evaluatie navolging zal krijgen in andere, buitenlandse havens.


Dit interview vond plaats in The Beacon, een open-innovatie ecosysteem van vooruitstrevende technologische en digitale bedrijven die zich inzetten om de uitdagingen van stad, haven en industrie aan te pakken. @The Beacon wordt innovatie en samenwerking gestimuleerd, mede door events die inspireren met praktische toepassingen van digitale technologie. Door lid te worden van deze community heb je toegang tot een netwerk van ondernemers die écht goesting hebben om te innoveren, en bestaat de kans om in contact te komen met haven en industrie bedrijven.


Beluister hier de volledige podcastreeks. Veel luisterplezier!